6:45 Vroeg uit de veren

Net als de kippen gaan wij ook vroeg uit de veren. Opstaan en ontbijten en dan snel richting de stal.

klokje_600_400
Loes en Jasper

7:00 "Goede morgen" kippen

We beginnen eerst met een rondje langs de kippen. We controleren of de dames het naar hun zin hebben en of ze geen eitjes op de grond hebben gelegd. Onze bruine kippen zijn altijd super nieuwsgierig en volgen ons door de stal. Jawel hoor, om 7:00 hebben we al een hele fanclub achter ons aan.

7:15 Lekker naar buiten

Zodra het licht wordt mogen de kippen buiten scharrelen. Deze uitloop hebben we overdekt, dat geeft de kippen een veiliger gevoel en houdt vervelende ziektes buiten, die bijvoorbeeld vogels mee kunnen nemen.

ruif
bart eieren sorteren

7:30 Het verzamelen van de eerste eieren

Het duurt ongeveer 25 uur voordat een ei klaar is om gelegd te worden. Een kip kan dus maximaal een ei per dag leggen. Gemiddeld legt een kip ongeveer 5 eieren in de week. De meeste kippen leggen 's-ochtends hun ei en deze verzamelen we dus om 7:30 uur.  De eieren gaan via lopende banden naar de sorteerhal.  

8:30 "Alles oke, dames?"

Nu begint onze tweede ronde langs de kippen in de andere stal. Deze kippen zijn net zo nieuwsgierig en willen ook graag in de buurt van ons lopen. Er is er altijd wel eentje die op onze schouders of ons hoofd gaat zitten.

kip op schouder
loes rekjes

8:45 Het sorteren van de eieren

De eitjes komen via een band naar de sorteermachine. Daar sorteren we ze op gewicht en eventuele vuile eitjes halen we eruit. We verpakken eieren in doosjes of trays en zetten de bestellingen klaar voor de supermarkten en de horecabedrijven.

9:30 Tijd voor een kopje koffie

Samen met ons gezin pakken we een kopje koffie. We bespreken of er nog bijzonderheden zijn en verdelen de taken.

koffie
aanvullen automaat

10:00 Het vullen van de boerderijautomaat

Terwijl Jasper en loes verder gaan met eieren inpakken vult Ellie de eitjes aan in de boerderijautomaat. Elke dag vullen we de automaat een aantal keren, zodat klanten verzekerd zijn van verse eitjes.

Eten en drinken

De kippen kunnen de hele dag naar hartenlust eten en drinken. Via nippels kunnen ze water drinken en het voer gaat via een voerspiraal.  We geven de kippen SOLIQ-voer. Dat is een combinatie van nat en droog voer. Dit vinden de kippen reuze lekker en maakt ze ook nog eens extra sterk.

Ellie ei bakken

12:00 Tijd voor lunch

Even pauze voor ons allen. En natuurlijk genieten we zelf ook van een gebakken eitje.

12:30 Verder met eieren inpakken

Ja het is een hele klus dus 's-middags herpakken we het sorteren en inpakken van de eieren. Wist je dat er bij ons per dag 80.000 eieren van de band af rollen.

eieren sorteren
bezorgen eieren2

13:00 Bezorgen van eieren

Ook aan lokale supermarkten, restaurants, kantines en zorginstellingen bezorgen we onze Stipkip-eitjes. Dat doen we met onze eigen vrachtwagens. Alles blijft zo super vers en zo worden er minder transportkilometers gemaakt. Wel zo goed voor het milieu!

14:00 Opruimen en poetsen

Nu alle eieren zijn gedraaid, is er gelegenheid om de sorteerhal op te ruimen en schoon te maken. Twee keer per week verwijderen we ook de mest uit de stal. Deze gaat naar een verbrandingsoven in Moerdijk, waar ze er weer groene energie van maken. Ja hoor, ook bij ons staan we stil bij circulaire processen.

poetsen 2
scharrelen

16:00 Laatste ronde langs de kippen

Op het eind van de middag lopen we nog eenmaal langs de kippen. In de middag zie je dat ze in het strooisel scharrelen, zichzelf ingraven of hun verenkleed aan het verzorgen zijn. Dat geeft echt een kick om te zien.

21:00 Naar binnen en op stok

Net voordat het donker wordt gaan de kippen naar binnen. En wat zagen we nou bij een onderzoek? Dat de kip 's-avonds altijd op dezelfde plek gaat slapen, letterlijk op stok gaat zitten. Het liefst zo hoog mogelijk. Dat is haar natuurlijke manier om veilig te slapen, ver weg van roofdieren. En dus altijd gezellig naast haar vaste slaapmaatjes.

DE Stipkip kippen