Veelgestelde vragen

Zijn eieren gezond?

Een ei is supergezond én erg lekker. Het is een puur product zonder toevoegingen, koolhydraatarm en suikervrij. Je wordt dus niet dik van eieren en bovendien zitten ze bomvol vitaminen en mineralen.

Waarom nemen mensen de moeite om bij jullie eitjes te kopen?

Smaak
Onze eieren hebben een rijke, volle smaak. De goede zorg voor onze kippen proef je terug in de smaak.

Vers
De eieren zijn 's-ochtends gelegd en liggen 's-middags in de automaat. Verser kan je het niet hebben.

Diervriendelijk
Stipkip heeft een 1 ster beter leven. Dat betekent dat onze kippen veel ruimte hebben, kunnen scharrelen in strooisel, naar buiten kunnen en goed verzorgd worden.

Goede kwaliteit
Onze eieren hebben een mooie donkere dooier en een stevige schaal. Bij het koken van de eieren gaat de schaal niet stuk.

Lokaal
Mensen vinden het prettig als ze weten waar het ei vandaan komt en hoe het geproduceerd is. Dat geeft vertrouwen en een prettig gevoel. Daarnaast worden er minder transportkilometers gemaakt als je producten lokaal koopt.

 

Aan welke keurmerken voldoet het Stipkip-ei?

Beter leven ster 1

Onze bruine Stipkip-eieren vallen onder het keurmerk Beter Leven 1 ster. Dat betekent dat onze kippen extra veel ruimte hebben en kunnen scharrelen in strooisel. Overdag kunnen ze ook buiten scharrelen. Deze uitloop hebben we overdekt, dat geeft de kippen een veiliger gevoel en houdt vervelende ziektes buiten, die bijvoorbeeld vogels mee kunnen nemen.

IKB EI
Het keurmerk Integrale Keten Beheersing (IKB) is een kwaliteitszorgsysteem voor de productie van eieren. De regeling heeft betrekking op alle schakels, die betrokken zijn bij de productie van consumptie eieren. Er wordt gekeken of er voldaan wordt aan de wettelijke eisen voor veevoer, dierwelzijn, medicijngebruik, hygiëne, voedselveiligheid en transport.

KAT
Het KAT-keurmerk komt van een Duitse organisatie die de productie van eieren bewaakt uit EU-landen. Voor zowel legbedrijven, verpakstations, als ook mengvoederbedrijven, zijn specifieke normen en eisen vastgelegd. Dierenwelzijnsaspecten spelen een centrale rol en KAT stelt hoge eisen aan kwaliteit en veiligheid. 

Wat doet Stipkip voor het milieu?

Diervriendelijk
Kippen houden zit in ons bloed. Vier keer per dag maken we een rondje door de stal. We zorgen dat ze netjes verzorgd worden en dat ze voldoende ruimte hebben om te scharrelen en naar buiten kunnen.

Ruif met stro
Op diverse plaatsen in de stal hangt een ruif met stro. Hier kunnen de kippen al lekker spelend pikken. 

Reststromen
In het voer verbruiken we reststromen (soort mengsel van tarwe gist concentraat).

Zonnepanelen
Om ons energieverbruik te beperken maken we gebruik van zonnepanelen.

Minder ammoniakuitstoot
Boven de mestbanden in de stal wordt veel geventileerd. Hierdoor droogt de mest snel op en is er minder ammoniakuitstoot.

Mestverwerking
De mest van onze kippen draaien we twee keer per week af en wordt verbrand in de biomassacentrale in Moerdijk. Met dit proces winnen ze weer nieuwe energie. 

Recyclen eierdoosjes
Bij onze boerderijautomaat kunnen de klanten de lege doosjes weer inleveren. 

Wat eten de kippen?

De kippen van Stipkip eten Soliq-voer. Dat is een combinatie van droog en nat voer wat de kippen erg lekker vinden. 

De natte component in het voer is een mengsel van tarwe gist concentraat. Dit is een productstroom die overblijft bij de bewerking van suiker naar bio-ethanol. Door het verwerken van deze reststromen zijn we dus oook nog eens goed bezig voor het milieu.

Hoeveel ruimte hebben de kippen?

Onze bruine Stipkip-eieren vallen onder het keurmerk Beter Leven 1 ster. Dat betekent dat onze kippen extra veel ruimte hebben en kunnen scharrelen in strooisel. Overdag kunnen ze ook buiten scharrelen. Deze uitloop hebben we overdekt, dat geeft de kippen een veiliger gevoel en houdt vervelende ziektes buiten, die bijvoorbeeld vogels mee kunnen nemen.

Hoe lang zijn de eieren houdbaar?

Een ei is zeker 4 weken houdbaar gerekend vanaf de legdatum. Je kan de houdbaarheid aflezen met de THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot). Deze datum staat op de schaal van de eieren uit onze automaat. In de supermarkt staat de THT-datum op het doosje.

Hoe weet ik of een ei nog vers is?

Op de verpakking van de eieren staat de  houdbaarheidsdatum. Mocht je een ei uit de verpakking hebben gehaald en twijfelen over de houdbaarheid dan kan dit testen door het ei in koud water te leggen. Zinkt het ei, dan is het ei nog goed. Hoe meer de bolle kant van het ei omhoog komt, hoe ouder het ei is. Zodra het ei begint te drijven, dan kun je het niet meer eten.

Beter is om niet al te grote voorraad in huis te halen maar juist te genieten van verse eitjes, dan zijn ze toch het lekkerst!

Hoe moet ik eieren bewaren?

Op een koele plek en niet in de buurt van sterk geurende levensmiddelen zoals knoflook, kaas, ui of vis. Door de poreuze schaal nemen eieren snel geuren op. Een koele kelder(kast) is daarom beter als een koelkast vol met andere producten.

Wat betekent de code op het ei?

Wij houden scharrelkippen die los in de stal lopen. Op de eieren staat dan ook de code 2 van scharreleieren en onze bedrijfsnummer: 43369. Daarachter staat het stalnummer. Een code is dan bijvoorbeeld: 2-NL-4336901.

Wat is de ideale kooktijd voor een ei?

Een ei koken: het lijkt zo eenvoudig. Maar toch kan een minuut langer of korter al verschil maken.

Je kunt de volgende leidraad aanhouden:

3 à 4 minuten voor een zachtgekookt ei
5 à 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei
8 à 10 minuten voor een hardgekookt ei
Als je een groot ei hebt, bijvoorbeeld een dubbeldooier, hou dan 1 min langer aan.

Wat zijn dubbeldooiers?

Dubbeldooiers zijn eieren waar twee dooiers in één ei zitten, ofwel een tweeling. Naar verhouding heeft een dubbeldooier minder eiwit. Hierdoor is deze extra lekker in eiersalade of als omelet.

Dubbeldooiers worden meestal gelegd door jonge hennen, naarmate de hennen ouder worden neemt het aantal dubbeldooiers af. Bij jonge hennen is de hormoonspiegel hoog, waardoor het aantal dooiers dat aan de eierstok rijpt hoger is. Hierdoor bestaat de kans dat de hen op één dag twee dooiers produceert, die dan tegelijkertijd in één ei terechtkomen.

Dubbeldooiers zijn in onze boerderijautomaat te koop.  De voorraad is dus afhankelijk van de leeftijd van onze kippen.

Waarom is het soms lastig om een gekookt ei te pellen?

Hoe ouder een ei is, hoe makkelijker hij te pellen is. Is het pellen van een ei moeilijk, dan betekent dit dat het ei nog erg vers is. Eieren van 1 of 2 dagen zijn het moeilijkste te pellen, daarna gaat het steeds wat makkelijker. Het eiwit zit bij verse eieren nog dicht tegen het vliesje, en dit vliesje zit ook nog dichter tegen de eierschaal aan. Later komt hier lucht tussen, waardoor het pellen makkelijker wordt.

Eieren van ongeveer 2 weken zijn het makkelijkst te pellen. Het is tevens belangrijk om een ei heet te koken en daarna te laten “schrikken” onder koud water. Door de snelle afkoeling gaart het ei niet door en is het ook makkelijker te pellen.

Waar zijn de Stipkip eitjes te koop?

Je kan de Stipkip-eitjes bij ons (Patersweg 9) in Uden kopen. De automaat is van 07:00 tot 21:00 uur geopend.

Ook zijn onze eieren te koop bij de lokale supermarkten zoals de Jumbo, Plus of de Coop. Daar kan je ze zelf inpakken.

De eitjes in onze automaat zijn nét iets verser en ook iets goedkoper, maar dan moet je wel even een ommetje maken. 

Verandert het ei met de leeftijd van de kip?

Jonge kippen leggen in het begin vaak wat kleinere eitjes. Ook hebben jonge kippen nog wat meer hormonen waardoor ze vaker dubbeldooiers leggen.

Naarmate de hen ouder wordt, wordt het ei dat ze legt groter. Dezelfde hoeveelheid schaal die een kleiner ei bedekt, moet dan een groter ei bedekken, waardoor de schaal dunner wordt.